| ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ | ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ
Με τον όρο εμμηνόπαυση ονομάζουμε την στιγμή εκείνη κατά την οποία σταματάει οριστικά η έμμηνος ρύση στη ζωή μιας γυναίκας. Για να πούμε πως μια γυναίκα έχει περάσει την εμμηνόπαυση θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς έμμηνο ρύση.
Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 51,4 έτη, φαίνεται να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η διατροφή κ.α , ενώ με τον όρο κλιμακτήριο εννοούμαι μια ευρύτερη χρονικά περίοδο από τα 45 μέχρι τα 53 περίπου κατά την οποία λαμβάνει χώρα η μετάβαση μιας γυναίκας από την αναπαραγωγική στην μη αναπαραγωγική ηλικία.
Η αύξηση του μέσου όρου ζωής των σύγχρονων γυναικών υποδηλώνει ότι πλέον οι γυναίκες καλούνται να ζήσουν αρκετά χρόνια σε καθεστώς εμμηνόπαυσης . Έτσι ο σύγχρονος γυναικολόγος οφείλει να προτείνει τρόπους βελτίωσης των συνθηκών ζωής της εμμηνοπαυσιακής γυναίκας και ανακούφισης της από τα συμπτώματα που η κατάσταση αυτή προκαλεί.
Ουσιαστικά αυτό το οποίο συμβαίνει στην εμμηνόπαυση είναι η παύση της λειτουργίας των ωοθηκών με αποτέλεσμα να μειώνονται δραματικά τα επίπεδα των κυκλοφορούμενων οιστρογόνων στον οργανισμό μιας γυναίκας. Το γεγονός αυτό είναι και η αιτία όλων των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
Τα βασικά συμπτώματα και καταστάσεις με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση είναι τα ακόλουθα:
• Εξάψεις που περιγράφονται ως ένα αίσθημα έντονης ζέστης στην περιοχή του προσώπου και του τραχήλου κυρίως διάρκειας κάποιων
δευτερολέπτων ή λεπτών
• Οι εξάψεις αυτές μπορεί να συνοδεύονται από αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία, εφίδρωση ίσως και αρρυθμία.
• Η ψυχοσύνθεση των γυναικών δεν παραμένει ανεπηρέαστη. Σημαντικό ποσοστό των γυναικών εμφανίζουν καταθλιπτικές τάσεις ενώ επηρεάζεται και η ικανότητα τους για νοητικές λειτουργίες.
• Παρατηρείται ατροφία του κόλπου και του ουροποιητικού με αποτέλεσμα πιο συχνά εμφανιζόμενες ουρολοιμώξεις και κολπίτιδες.
• Οστεοπόρωση/μείωση οστικής πυκνότητας
• Διαταραχές του ύπνου
• Αλλαγές στο καρδιαγγειακό σύστημα με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση εμφράγματος και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου
• Πτώση της libido.
Η παρακολούθηση και η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης έχουν ένα και συγκεκριμένο σκοπό. Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της γυναίκας.
Η προσέγγιση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι εξατομικευμένη, και να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα που ενοχλούν περισσότερο. Η χρήση τοπικών οιστρογόνων με τη μορφή κολπικής κρέμας βοηθάει στην βελτίωση της ατροφίας του κόλπου, σκευάσματα φαρμακευτικά βοηθούν στην αποκατάσταση ή την μείωση του ρυθμού απώλειας οστικής μάζας.
Υπάρχουν επίσης σκευάσματα ορμονικής υποκατάστασης που ουσιαστικά μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων βελτιώνοντας το σύνολο των συμπτωμάτων.
Σε καμία περίπτωση η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης δεν μπορεί να γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και χωρίς να έχει προηγηθεί λεπτομερής έλεγχος της γυναίκας γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις ελλοχεύουν κίνδυνοι