| ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΑΡΘΡΑ | ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Οι διατροφικές συνήθειες μιας εγκύου κατά τη διάρκεια της κύησης όσο και κατά το θηλασμό επηρεάζουν τόσο την ίδια όσο και το αναπτυσσόμενο έμβρυο μέσα στην μήτρα της. Κατά συνέπεια όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό μια ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία διατροφή λειτουργεί προς όφελος και των 2 και θα μπορούσε να αποτελεί το πρώτο σπουδαίο δώρο της μαμάς προς το παιδί της.
Στην πραγματικότητα καθώς το παιδί μεγαλώνει βδομάδα με τη βδομάδα αντλεί όλα τα απαραίτητα για την ανάπτυξη του συστατικά από τη μητέρα του με αποτέλεσμα ο πρώτος οργανισμός ο οποίος θα κληθεί να αντιμετωπίσει συνθήκες ένδειας, ιχνοστοιχείων, βιταμινών και άλλων ουσιών να είναι η μητέρα.
Πόσο είναι το βάρος που πρέπει να πάρει μια έγκυος γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της;
Συχνά ακούγεται η έκφραση πως μια έγκυος γυναίκα θα πρέπει να τρώει για δυο άτομα. Μύθος ή πραγματικότητα; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη ….μύθος!!! Το βάρος που θα ήταν καλό να πάρει μια έγκυος γυναίκα κατά τη διάρκεια της κύησης κυμαίνεται αδρά από 9 μέχρι 13-15 κιλά μάξιμουμ. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει πως κατανέμεται η αύξηση βάρους της εγκύου
Κατανομή του βάρους της εγκύου | |
Αύξηση όγκου αίματος | 1-1,5kg |
Συνολική αύξηση του εναποθηκευμένου λίπους | 2-2,5kg |
Αύξηση όγκου ύδατος στο σώμα | 3-4kg |
Αύξηση όγκου μήτρας και μαστών | 1-1,5kg |
Πλακούντας & αμνιακό υγρό | 1,5kg |
Βάρος εμβρύου | 3,5kg |
Συνολική αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη | 10-15kg |
Οι ανάγκες της εγκύου είναι ίδιες σε κάθε τρίμηνο της κύησης;
Οι ανάγκες της εγκύου και κατ’ επέκταση και του εμβρύου είναι διαφορετικές σε κάθε τρίμηνο της κύησης τόσο όσο αφορά την πρόσληψη θερμίδων όσο και την ανάγκη σε κάποια ιδιαίτερα συστατικά.
Έτσι λοιπόν κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες της εγκύου αυξάνονται μόνο κατά 50 -100 θερμίδες το οποίο μεταφράζεται πχ σε ένα φρούτο επιπλέον την ημέρα.
Αυτό όμως το οποίο έχει περισσότερο ανάγκη το έμβρυο και κατ’ επέκταση και η έγκυος είναι το φυλλικό οξύ. Πρόκειται για ένα απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου που συντελείται κατά κανόνα κατά το πρώτο τρίμηνο. Οι ημερήσιες ανάγκες σε φυλλικό οξύ είναι περίπου 600μgr. Από αυτά τα 400μgr προσλαμβάνονται μέσω συμπληρώματος διατροφής ενώ τα υπόλοιπα 200 μπορεί η έγκυος να τα προσλαμβάνει μέσω της διατροφής της. Καλό είναι το συμπλήρωμα διατροφής να ξεκινάει από την περίοδο που αρχίζουν οι προσπάθειες για τεκνοποίηση.
Καλές πηγές φυλλικού οξέος είναι τα πράσινα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά( προσοχή στο καλό πλύσιμο), τα πορτοκάλια, τα φιστίκια, τα φασόλια και τα όσπρια.
Κατά το β’ τρίμηνο της κύησης οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες αυξάνουν κατά 300 περίπου θερμίδες ενώ θα πρέπει η έγκυος να επικεντρωθεί στην πρόσληψη ικανοποιητικών ποσοτήτων σιδήρου και ασβεστίου προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του ταχέως αναπτυσσόμενου εμβρύου.
Πηγές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας , τα ψάρια, τα όσπρια κ.α. Ωστόσο οι ημερήσιες ανάγκες σε σίδηρο είναι τόσες που δεν μπορούν καλυφθούν με την πρόσληψη αυτού μέσω τροφών κι έτσι συνιστάται η έναρξη συμπληρώματος σιδήρου από την 16η εβδομάδα κύησης ή νωρίτερα αν καταστεί ανάγκη μέσω των εργαστηριακών εξετάσεων που υποβάλλεται η έγκυος γυναίκα. Καλό είναι το συμπλήρωμα του σιδήρου να προσλαμβάνεται μαζί με μια πηγή βιταμίνης C.
Όσο αφορά της ημερήσιες ανάγκες μιας έγκυου σε ασβέστιο αυτές είναι περίπου 1000 mg και αυτή η ποσότητα καλύπτεται με την κατανάλωση περίπου 3-4 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων ( ως μια μερίδα θεωρείται ένα ποτήρι γάλα, 200γρ γιαούρτι , ένα κομμάτι τυρί μεγέθους σπιρτόκουτου). Ωστόσο αρκετές έγκυες γυναίκες δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα όποτε τότε συστήνεται η λήψη συμπληρώματος.
Αξίζει να σημειωθεί πως η λήψη σιδήρου και ασβεστίου δεν πρέπει ν γίνεται ταυτόχρονα αλλά να μεσολαβεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 ωρών.
Τέλος κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου της κύησης αυξάνουν λίγο ακόμη οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες αλλά διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και οι ανάγκες σε σίδηρο και ασβέστιο αλλά και σε βιταμίνη C η οποία καλύπτεται από την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.