| ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ | ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Με τον όρο υπογονιμότητα εννοούμε την αδυναμία ενός ζευγαριού να επιτύχει κύηση μετά από έναν ολόκληρο χρόνο προσπαθειών που περιλαμβάνουν επαφές χωρίς προφύλαξη τις ημέρες του κύκλου που πρέπει και με την συχνότητα που πρέπει.
Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας η υπογονιμότητα αποτελεί διαταραχή της υγείας και χρήζει αντιμετώπισης και τούτο διότι η τεκνοποίηση αποτελεί δικαίωμα του κάθε ανθρώπου.
Το ανθρώπινο είδος δεν φημίζεται για την γονιμότητα του. Υπολογίζεται πως η πιθανότητα να επιτευχθεί κύηση μετά από έναν μήνα ελεύθερων επαφών ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα που βρίσκονται στην καλύτερη αναπαραγωγική τους ηλικία (23 ετών για τις γυναίκες και 35 για τους άντρες) είναι μόλις 20%. Ωστόσο αθροιστικά σε διάστημα ενός έτους η αντίστοιχη πιθανότητα αυξάνεται στο 90% και στα 2 έτη στο 95%.
Η υπογονιμότητα δεν είναι σπάνια. Εκτιμάται ότι εμφανίζεται σε ένα ποσοστό της τάξης του 10-15% των ζευγαριών, ενώ όταν υπάρχουν και κάποιες άλλες επιβαρυντικές καταστάσεις το ποσοστό αυτό αυξάνεται.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό η αντιμετώπιση του προβλήματος να γίνεται συνδυαστικά για το ζεύγος και όχι μεμονωμένα. Ως στιγμή έναρξης της διερεύνησης της υπογονιμότητας έχει οριστεί το ένα έτος αποτυχημένων προσπαθειών. Στο θέμα αυτό όμως τα αντανακλαστικά μας θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Εάν η ηλικία της γυναίκας είναι μεγάλη, που από μόνη της αποτελεί αρνητικό προγνωστικό δείκτη, η διερεύνηση θα πρέπει να ξεκινάει ενδεχομένως νωρίτερα για να μην χάνεται πολύτιμός χρόνος.
Τα αίτια της υπογονιμότητας είναι πολλά και μπορεί να αφορούν τόσο τον αντρικό όσο και τον γυναικείο παράγοντα και μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στα σχετικά άρθρα της ιστοσελίδας μας. Ωστόσο παρ’όλη την εξέλιξη και την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης, παραμένει ένα μικρό ποσοστό της τάξεως περίπου του 10-15% που η υπογονιμότητα χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής δηλαδή αγνώστου αιτιολογίας.
Η διερεύνηση της υπογονιμότητας πρέπει να γίνεται συστηματικά με υπομονή και συνεργασία ανάμεσα στο εμπλεκόμενο ζεύγος και τον θεράποντα γυναικολόγο, και περιλαμβάνει μια σειρά από εξετάσεις, εργαστηριακές, απεικονιστικές και επεμβατικές. Ακρογωνιαίος λίθος στη διερεύνηση της υπογονιμότητας είναι η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού από τη πλευρά του ιατρού και των δυο μελών του ζευγαριού. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες και θα κατευθύνει τον ιατρό προς στη διενέργεια συγκεκριμένων εξετάσεων που θα περιορίσουν ενδεχομένως το συνολικό ψυχικό και οικονομικό κόστος της διαδικασίας.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στην ψυχολογία του ζευγαριού από την οποία εξαρτώνται πολλά στον μακρύ δρόμο της διερεύνησης και της αντιμετώπισης της υπογονιμότητας. Στεκόμαστε δίπλα στην γυναίκα δίνουμε τις απαραίτητές πληροφορίες ,καλλιεργούμε ένα πρόσφορα έδαφος συνεργασίας με μοναδικό μας σκοπό την επίτευξη της πολυπόθητης κύησης.